Ga voor een betere ervaring op deze website
Je huidige browser (Internet Explorer) lijkt verouderd. Voor een betere ervaring op deze website maak je best gebruik van een moderne browser zoals Chrome, Firefox of Edge.
Je kan deze website verder bekijken met je huidige browser maar sommige onderdelen (zoals het bekijken van foto's) gaan niet of minder goed werken.

Week van de Valpreventie van 25 april tot 1mei 2022

Wist je dat maar liefst één op drie thuiswonende ouderen en één op de twee bewoners van woonzorgcentra jaarlijks valt?

De gevolgen van een val zijn ernstig en gaan gepaard met:

  • Lichamelijke schade: breuken, kneuzingen en verstuikingen
  • Psychologische effecten zoals valangst en depressie
  • Sociale isolatie
  • Hoge zorgkosten

Gelukkig kunnen veel valincidenten voorkomen worden.

In de  Week van de Valpreventie van 25/4/22 tot 1/5/22 werden er tal van activiteiten georganiseerd door het kiné-animatieteam om onze bewoners bewust te laten worden van het belang van verschillende factoren die betrekking hebben met valrisico’s.

Zo is de afname van evenwicht, mobiliteit en/of spierkracht niet te onderschatten, het verhoogt het valrisico doordat de houdingscontrole wordt verstoord. Lichaamsbeweging verhindert deze afname en beschermt je dus tegen vallen!

Ook gezonde voeding is belangrijk om je spieren en beenderen sterk te houden en dus het valrisico te verminderen. Calcium, vitamine D en eiwitten dragen bij tot een goede werking van de spieren, stevige botten en verminderen zo het valrisico.

Er moet ook aandacht zijn voor een veilige woonomgeving. Oppassen met slechte verlichting, tapijt, rommel op grond…

Afwijkingen van het zicht, vuile brilglazen of onvoldoende verlichting zijn ook elementen die bijdragen aan het valrisico. Laat je ogen regelmatig controleren.

Om dit allemaal onder de aandacht te brengen werd  er afgelopen week o.a. een valquiz georganiseerd waar de kennis van onze bewoners over valpreventie getest werd. Tegelijkertijd werd er geoefend hoe je moet rechtstaan als je toch zou vallen. Dit werd zeer gesmaakt door de bewoners!

De wekelijkse gymnastiek werd iets anders ingekleed d.m.v .een ganzenbord met allerlei opdrachten, allemaal ter bevordering van spierkracht en lenigheid.

Er werden dagelijks geijkte testen afgenomen door ons team om in te schatten wat het valrisico is bij onze bewoners, waarbij de balans, spierkracht en loopvaardigheid getest werden.

 

Hieronder enkele leuke sfeerbeelden!

Wil je graag meer weten?

Wens je meer info of zou je graag een bezoek brengen aan ons woonzorgcentrum? Dat kan!
Kom langs en maak kennis met onze gelukkige bewoners, ons enthousiast team en de prachtige omgeving.

Warmte, respect en plezier

Bij ons staan de bewoners en hun familie centraal. Binnen de muren van een prachtig kasteel hanteren wij een kleinschalige aanpak en heerst een familiale sfeer. Om onze bewoners te omringen met de beste zorgen beschikken wij over alle moderne en nodige faciliteiten.